Glutenvrij & lactosevrij eten in Dordrecht e.o. deel 2

Glutenvrije en lactose vrije eet tips

Voor deel 2 heb ik weer een aantal restaurants getest op hun gluten vrije en lactose vrije mogelijkheden. Ik ben zo enthousiast dat er genoeg keuze mogelijkheden zijn om met mijn dieetwensen/musten lekker te kunnen eten. Ik neem jullie vandaag weer meer naar een aantal van mijn favorieten.

Christa’s Cookies

Ik ben fan! Bij elke instagram story van Christa’s Cookies zit ik oprecht te kwijlen. Ik vraag ook elke keer of iets glutenvrij en lactosevrij is. En ondanks deze dieetwensen hebben ze veel keus! Overigens is de eigenaresse ook echt een lieverd! Ik heb al een aantal keren mogen genieten van haar diverse taartjes. Afgelopen zaterdag hadden we een high tea besteld. Deze high tea was een cadeautje voor mijn schoonouders. We wilden samen met de kinderen stil staan bij hun trouwjubileum. Gezien de huidige stand van zaken rondom Corona, hebben we besloten om al het lekker op te halen en thuis te eten. Dit was geen enkel probleem. Het was een enorm lekkere goed gevulde high tea voor iedereen.

Ik had twee aparte doosjes met hartige en zoete glutenvrije en lactose vrije lekkernijen. Ik kon genieten van een hartige focaccia met hummus & tomaat én carpaccio en truffel. Ook zat er een klein ei met groenten ‘gebakje’ bij. Het zoete gedeelte was zoveel dat ik wat heb bewaard. Zo had ik een Carrot cake, vegan kokosbol, een héérlijke merengue, scone met jam en vegan fruit taartje. Ik heb geen avond eten meer gegeten, want ik zat bommetje vol. Ook werkt Christa’s Cookies samen met andere ondernemers. Zo hadden wij onlangs een aantal taartjes genuttigd tijdens het varen met Imbarcazione Barone.  Mijn taartjes zaten netjes in een aparte stolp verpakt. Ik hoef nu niet meer te zeggen dat ik een enorme fan ben van deze locale ondernemer!

Glutenvrij en lactovrij high tea
Glutenvrij &lactosevrij High Tea van Christa’s Cookies
Bisto la Bohème

Een aantal maanden geleden ben ik gestart met wandelen. Om mijn wandeltochten nog enigszins nuttig te maken, liep ik geregeld naar de stad. Op de weg naar het centrum loop ik altijd langs Bistro La Bohème. Dit restaurant wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan. Doordat het restaurant niet zoveel plaatsen beschikbaar heeft, moet je op tijd reserveren. Meestal bedenk ik last minute dat ik ergens wil eten. Dus ik heb vaak misgegrepen. Tot op een mooie zomerdag. Eindelijk heb ik een plekje kunnen reserveren. Ik ben super aangenaam verrast door het lekkere eten en vriendelijke service. Ik kon uit alles kiezen. Daarnaast konden de gerechten makkelijk aangepast worden waar nodig. We zaten buiten op het terras. Het terras ligt direct naast het restaurant. Het voelde alsof ik in het buitenland op vakantie was. De sfeer is top! Mijn foto’s spreken voor zichzelf. Ik vind dit restaurant dan ook één van mijn leukste ontdekkingen. Overigens werkt dit restaurant met andere ondernemers samen. Zij willen hiermee de plaatselijke economie stimuleren. Ik vind het zelf ook belangrijk om de locale ondernemers te ondersteunen. Als dessert koos ik een frambozen tartelette waarvan de bodem gemaakt is door Christa’s Cookies. Een ander leuk feitje is dat dit heerlijke dessert vernoemd is naar de Dordtse en erg ondernemende kunstenaar Mignon Nusteling. 

Gluten- en lactosevrij tip in Dordt
Bistro La Bohème
Willaerts

Regelmatig gaan wij bij Willaerts, aan de overkant van het water, eten. Het leuke is dat we vanaf het terras zo op ons eigen huis kijken. Wat een gave Skyline heeft Dordt toch vanaf deze kant!

Wij waren al bekend met de menukaart van Willaerts. Toch was ik super benieuwd naar de glutenvrije en lactose vrije gerechten. Om te starten hadden ze glutenvrij broodje gebakken voor mij. Ik heb als hoofdmenu voor de sliptong gekozen. Ik ben super gek op sliptong. Dit was voor mij een makkelijke keuze om te maken. Als toetje had ik helaas geen keuze, maar een heerlijke gember thee was voor mij dan ook meer genoeg. Onze Nelli was meer dan welkom, maar je moet dan wel op het terras gaan zitten. Bij Willaerts is dat geen ramp, want ze hebben overal heaters hangen. Zelfs met mijn dieetwensen kom ik hier graag!

 

glutenvrij en lactovrij  tip in papendrecht
Willaerts, Papendrecht
Happy Food and Health

Deze geweldige tip kreeg ik van een vriendin. En wat voor een tip is dit zeg! Je kan bij Happy Food and Health heel erg goed glutenvrije en lactosevrije dingen eten. Na een bezoekje aan het Erasmus Ziekenhuis, besloten we om hier te gaan lunchen. Een parkeerplek vinden was even een ramp, maar eenmaal binnen waren we dit snel vergeten. Zelfs met mijn moeilijke dieetwensen mag ik alles, ja echt alles, kiezen wat er op de kaart staat. Ik koos voor de ‘Save the ocean burger’. Ik had op instagram een prachtige foto gespot van deze heerlijke burger met blauwe saus.

De blauwe ‘saus’ bleek gemaakt te zijn van blauwe Spirulina. Overigens zijn de eigenaren echt schatten. Ze hebben echt oprechte aandacht voor jou als klant. Onze Nelli was ook meer dan welkom. We kregen speciaal een rustig plekje toe gewezen waar we met haar konden zitten. Ik wilde zoveel van de kaart proberen, maar ik had meer dan genoeg gegeten. Er paste echt niks meer bij. Ik kom bij mijn volgende bezoekje aan het Erasmus Ziekenhuis, gauw weer langs om al het andere lekkers te proberen! Overigens was Anne ook erg enthousiast over de lunch. Dat zegt al meer dan genoeg.

Glutenvrije en facto vrije eettips in rotterdam
Save the Ocean Burger bij Happy Food and Health

Wil je meer glutenvrij en lactosevrij tips in en om Dordt, lees dan dit blog eens.

Deel 1 : Glutenvrij & lactosevrij eten in Dordrecht e.o.

Dol op eten

Ik ben dol op eten, altijd al geweest! Na mijn verhuizing naar Dordrecht, verheugde ik me op het ontdekken van alle horeca gelegenheden. En ik moet eerlijk bekennen dat je in Dordt zoveel leuke restaurants hebt. Zo heb ik mijn ultieme favorietjes al ontdekt. Voor mijn Psoriasis is het beter om te  proberen om glutenvrij én lactosevrij te eten. In het verleden is gebleken dat ik Lactose Intolerantie heb. In mijn geval ben ik zeer gevoelig voor melk producten in combinatie met vet, zoals slagroom of crème fraîche. Ik vind het elimineren van gluten en melkproducten lastig. Het is voor mij soms frustrerend om niet alles te kunnen eten wat ik graag zou willen. Toch ga ik de uitdaging graag aan. Ik neem jullie daarom mee naar een aantal restaurants, in en om Dordt, waar je lekker kan eten met deze dieetwensen.

Dortse Stroopwafel Boutique

Sinds ik gluten en lactose vrij moet eten, vind ik het lastig om een stroopwafel te weerstaan. Het is echt een van mijn lievelingskoekjes. Toen ik jonger was en uit school kwam, had mijn moeder limonade klaar staan met een koekje. Vaak was dit een stroopwafel. Ik kom graag op de Dordtse vrijdag markt, ik haal er o.a. geregeld kaas. Tijdens mijn gebruikelijke rondje over de markt, rook ik een heerlijke bekende lucht. De lucht van warme stroopwafels. Ik ben even bij de kraam van Dortse Stroopwafel Boutique gaan kijken. Mijn hart maakte een sprongetje, ze hadden namelijk glutenvrije én lactose vrije stroopwafels. Vervolgens heb ik meteen een pakje gekocht om thuis te proberen. Het pakje kost €4,-, niet heel goedkoop, maar zeker meer dan de moeite waard!

Ferdinands 
Ferdinands, Dordrecht

Als allereerste zijn we voor een diner met dieetwensen bij Ferdinands geweest. Tijdens de schoolrun van de jongens, liep ik geregeld langs dit restaurant. Toch was ik er nog nooit geweest, tot onze lieve buren ons meenamen. Schandalig, I know! Inmiddels zijn we er vaker geweest! En wat een goede ervaringen hebben we hier steeds. Ik heb oprecht héérlijk gegeten. Met de dieetwensen die ik heb, lijkt het mij echt een uitdaging om iets te maken wat passend is. Ondanks deze ingewikkeldheid, had ik genoeg keuze. En had ik totaal niet het idee  dat mijn wensen teveel waren.

Ik kreeg een aantal glutenvrij broodjes met een olie om te dippen. Als voorgerecht bestelde ik de heerlijke zalm. Het gerecht werd iets aangepast, omdat er lactose in de saus zat. Het maakte mij nets uit, als ik maar kon genieten van de zalm. Vervolgens heb ik genoten van het hoofdgerecht met vis. Door mijn lactose intolerantie weet ik dat de desserts soms ingewikkeld kunnen zijn. Toch kon ik een toetje kiezen, er zat wel drank in, maar het was heerlijk. Als laatste bestelde ik een munt thee en kreeg ik aardbeien met iets zoets erbij. Echt een feestje om te zien. Al met al een super ervaring en we hopen hier nog vaker te komen. De service was top en de mensen super vriendelijk.Overigens mocht Nelli ook mee, wat een pluspunt is natuurlijk!

Restaurant Post 
Post, Dordrecht

Een tijdje geleden ben ik samen met een vriendin gaan borrelen bij restaurant Post. Zij eet ook glutenvrij dus dat maakte het voor mij een stukje makkelijker. Super praktisch dat zij dus al wist wat je hier kon kiezen. We kozen voor een heerlijke borrelplank. Er werden wat kleine aanpassingen gedaan, maar verder is de plank meer dan prima. Uit eerdere ervaringen weet ik dat dit restaurant altijd erg veel moeite doet om aan alle dieetwensen te voldoen. Anne en ik kwamen hier, voor Corona, dan ook regelmatig. Het eten bij bij Post is voor ons dan ook een feestje.

La Fleurie
La Fleurie, Oirschot

Dit Brabantse restaurant heeft mijn verwachtingen overtroffen! Dit is daarom ook meteen de reden dat ik dit restaurant wil benoemen in mijn blog. La Fleurie heeft veel moeite gedaan om aan mijn dieet wensen tegemoet te kunnen komen. Er waren zelfs speciaal voor mij glutenvrije frietjes gebakken. Ik heb geen enkel moment het idee gehad, dat ik niet mee kon doen met de rest. De locatie van het restaurant is in Brabant, maar zeker de moeite waard als je lekker wilt eten!De foto’s spreken voor zich. Leuk feitje is dat La Fleurie op woensdag en donderdag een wisselend surprise 3-gangen menu heeft.

De volgende hotspots die ik wil bezoeken zullen o.a. Christa’s Cookies (Dordrecht) en Willaerts (Papendrecht) zijn. Be prepared and here I come! Ik heb er zin in! 

Creatief met Chia zaad

Het zwarte zaad

Tot op een paar jaar geleden had ik nog nooit van deze kleine zwarte zaadjes gehoord. Tegenwoordig gebruik ik Chia zaad in mijn smoothies, salades en zelfs in mijn diner.

Oorsprong

Chia heet van oorsprong Salvia Hispanica. Het is de Latijnse naam van een Chia plant uit de muntfamilie. Deze plant komt van oorsprong uit Mexico en Guatemala. De bloemen van deze planten maken de kleine zwarte zaadjes. Ze hebben wat weg van maanzaadjes. De Chia zaadjes gaan in ieder geval net zo irritant tussen je tanden zitten net zoals maanzaadjes. Chia zaden zijn misschien wel klein maar zitten vol met mineralen, vezels, eiwitten en vitaminen.

Maar let op :
Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het kan een opgeblazen gevoel geven. Soms kan je er diarree, misselijkheid of zelfs verstoppingen van krijgen. Dit komt doordat er zoveel vezels in zitten. Chia zaad kan ook een allergische reactie geven. Pas dus goed op! Het zaad heeft ook een bloedverdunnende werking. Mensen met bloeddrukverlagende of vocht afdrijvende medicijnen kunnen beter geen Chia zaad gebruiken.

De beste gangmakers

Mocht je Chia zaad in jouw voedingspatroon willen gaan toevoegen, bouw het rustig en langzaam op. Drink bij verstoppingen voldoende water. De Chia vezels in de zaden kunnen namelijk voor extra verstopping zorgen. Daarnaast is het belangrijk, om in het geval van verstopping, volop groenten te eten. Dit zijn namelijk de beste “gangmakers” die je kunt eten!

Ik maak regelmatig een Golden Chia pudding. De pudding heeft zijn naam te danken aan de goudgele kleur van de Kurkuma. Kurkuma reinigt het lichaam, is een ontstekingsremmer en zorgt voor een goede spijsvertering. Kurkuma heeft ook een goede invloed op de bloedvaten. Kortom een kruid wat in onze keuken veel voorkomt.

Deze Golden Chia zaad pudding is heel simpel te maken.

Je hebt het volgende nodig voor 1 persoon:

  • Grote eetlepel Chiazaad
  • kaneel
  • evt. Kardamon
  • 1/4 thee lepel Kurkuma
  • 1/4 thee lepen Gember
  • Kokosmelk ( vol vette is het beste)
  • Fruit
  1. Ik koop meestal een blikje kokosmelk. Ik maak deze voorzichtig open en schep het bovenste ‘vettige’ gedeelte van de kokosmelk in een apart bakje. Zet dit bakje in de koelkast.
  2. Ik laat de Chia zaden een nachtje weken in een kopje met een klein beetje kokosmelk, wat nog over is uit het blik. Ik voeg hier Kurkuma en gember aan toe. Roer af en toe het kopje goed door en laat het een nacht staan.
  3. Schep de overnight Chia zaden in een bakje. Meng er eventueel wat overige kokosmelk bij als je dit lekker vind.
  4. Neem het bakje met het ‘vettige’ kokosmelk uit de koelkast. Schep met een lepel de kokosmelk op de Golden Milk Chia zaden.
  5. Garneer het met fruit en/of granola.

Eet smakelijk!

 

Frisse zomer appelsalade

‘Ik ben echt een snaaikont’.

Zo nu en dan probeer ik gezonder te eten. Ik vind dit niet altijd even makkelijk en ben een enorme snaaikont. Daarnaast heb ik helaas ook geen slanke genen. Sinds ik de diagnose Reuma heb gekregen,  probeer ik natuurlijke ontstekingsremmers te gebruiken in mijn dagelijkse ritme. Als je chronische pijnen hebt probeer je er zoveel mogelijk aan te doen om dit te verhelpen. Ik help mijn lichaam een handje door natuurlijke ontstekingsremmers toe te voegen aan mijn voedingspatroon. Vandaag voeg ik Chia zaad en alfalfa aan mijn kleine lunch toe. Chia zaad bevat veel omega-3 vetten. Daarnaast zitten ze ook nog eens bomvol met mineralen en aminozuren. De mineralen zorgen ervoor dat mijn lichaam minder snel verzuring heeft. Hierdoor kunnen ontstekingen voorkomen worden. Alfalfa is juist erg rijk aan calcium. Van radijs wordt er gezegd dat dit goed is voor de lever.

De zomer salade is heel simpel en in een mum van tijd klaar.

Je hebt het volgende nodig voor 1 persoon:

  • 1 Granny Smith
  • Handje radijsjes
  • 10 walnoten (ongeveer), meer als je lekker vind natuurlijk
  • 1 dessert lepel Chia Zaad
  • Drupje olijfolie
  • Alfalfa
  • Beetje peper
  1. Ik wrijf de appel altijd eerst goed af met een keukenpapiertje. Noem me gek, maar doordat de schil afstotend is heeft het alleen afwassen niet zoveel zin. Eventuele resten van sproeistoffen was je er niet zomaar vanaf. Op zich is dit best logisch, want anders zouden alle fruit- en groentetelers na elke regenbui opnieuw bestrijdingsmiddelen moeten gaan spuiten. Daarna was ik de appel. Ik heb gelezen dat als je echt een gifvrije appel wilt je de appel even moet laten weken in een badje van Baking Soda (zuiveringszout). Zo’n klein kwartiertje zou genoeg moeten zijn. Nu heb ik daar vaak geen geduld voor. In mijn ‘About me’ staat namelijk ook dat ik vaak in de zevende versnelling sta. Maar eerlijk is eerlijk, ik zou dit gewoon moeten doen. Chemicaliën binnen krijgen vind ik echt geen fijn idee. Wil je dus geen pesticiden binnen krijgen, kan je de appel laten weken.
  2. Snijd zowel de appel als de radijsjes, mét schil, in dunne plakjes. Je kan de appel eventueel ook in kleinere blokjes snijden als je dit prettiger vind eten.
  3. Vervolgens doe je de Chia zaad bij de appel en de radijsjes. Doe er een drupje olijfolie bij zodat de Chia zaad een beetje gaan uitzetten. Doordat de zaadjes gaan uitzetten bij aanraking met vloeistoffen, zorgen ze meteen voor een vullend gevoel in je buik. Althans bij mij wel ;). Meng alles even goed door elkaar en strooi een beetje peper over het geheel.
  4. Breek de walnoten in stukjes en verdeel ze over de appel en radijs schijfjes. Leg een bergje Alfalfa bovenop, dat geeft net een lekkere extra bite.
Tip: Je kan eventueel, als je ze te scherp vindt, het rode velletje van de radijsjes er af schrapen. Dit maakt de smaak minder scherp. De zomersalade kan je extra feestelijk maken door het aan te vullen met wat  fruit, zoals rode bessen. Kies wat jij lekker vindt. En maak er een feestje voor jezelf van.

Eet smakelijk en geniet ervan!

Liefs,

Thilata