Mijn 12 puppy Must Haves

blank

Als nieuwbakken puppy “mama” had ik geen idee wat er allemaal bij kwam kijken bij de aanschaf van alle puppy benodigdheden. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik ook wat aankopen heb gedaan, waar ik (nog) geen gebruik van maak.

Ook heb ik een overvloed aan speelgoed, tot ongenoegen van Anne. Ik heb namelijk gelezen dat je verschillende soorten speelgoed in huis moet hebben. Bijtspeelgoed, piep speelgoed, kauwbotten, knuffeltjes, snuffelmat, enz. Ik heb in ieder geval genoeg om af te wisselen, waardoor Nelli het leuk blijft vinden.

Hier is mijn lijstje met echte ‘must haves’ voor onze pup Nelli.

 • Bench en eventueel puppy ren 

Voor de rustmomenten vonden wij een bench echt nodig. De bench is meteen op de volwassen maat van een Franse Bulldog gekocht. De zwarte bench past goed in ons interieur.  Er zijn zelfs mintgroen en roze benches. Dit zag ik helaas te laat, want anders zou een mintkleurige bench perfect in ons huis passen. Wij hebben vanwege onze puppy cursus moeten kiezen voor een puppyren. Deze zit vast aan de bench. Het is handig als we aan het koken zijn en we even geen tijd hebben om haar goed in de gaten te houden. In de ren kan ze vrijuit spelen. En hebben wij onze handen vrij. Ze heeft ook de keuzevrijheid om te gaan slapen waar ze wil. Ze heeft net wat meer ruimte, dan alleen de bench. De toekomst is dat mevrouw gewoon los in de woonkamer kan, maar voor nu is dit een welkome oplossing.

blank

 • Puppypads

Dat de pads handig zijn hoef ik misschien niet te vertellen. In het begin hebben we ze veel gebruikt om  ongelukjes te voorkomen. Ook bleef de bench hierdoor een stuk schoner. Tegenwoordig gebruiken we ze niet meer in huis. We gebruiken ze alleen voor onderweg. Mocht Nelli het spannend vinden dan weet ze dat ze daar haar plasje kan laten gaan. Je hebt je  soorten en maten pads, maar wij waren echt fan van de XXL puppy pads van de Action.

 • Verschillende dekentjes en kleedjes

Ik heb verschillende dekentjes aangeschaft. Door de vele ongelukjes, was je deze veel. Ook worden de kleedjes vanuit hygiënisch oogpunt vaak gewisseld. Ik wil namelijk niet dat ons huis naar hond ruikt. Mijn koop tips voor dé ideale dekentjes zijn o.a. kringloopgelukjes en hydrofiele babydoeken. Ga op zoek naar kleedjes die super snel drogen. In de kringloop ben ik  flink los gegaan in de (baby) stoffenhoek. Hier lagen veel dekentjes en lakentjes die precies in onze bench passen. Het hoeft dus echt niet duur te zijn. Ook heb ik wat hydrofiele doeken aangeschaft. Deze zijn wat luchtiger voor de warme dagen. Daarnaast zijn ze ook super snel droog. Ideaal dus! Voor de grotere honden kreeg ik de tip om baby boxkleden te gebruiken. Makkelijk te wassen en ook snel droog.

blank

 • Anti-schrokbak en/of likmatje

Om Nelli wat wat vermoeider te maken tijdens haar eten, schafte ik een likmatje via Bol.com aan. Dit likmatje is echt een succes. Ze schrokt veel minder en is even bezig. Na een druk moment brengt dit haar een beetje rust. Het likmatje kan in de vaatwasser, dus makkelijk schoon te houden. Nelli is een enorme lekkerbek en ze schrokt alles op. Dus besloot ik om een anti-schrok bak te kopen. De jongste van Anne mocht kiezen, het werd uiteindelijk een roze bak.  Nelli kan makkelijk met haar tong tussen de obstakels door likken. Ze eet hierdoor een stuk rustiger. In het begin hebben we een puppy Kong gebruikt, maar door haar korte snuit kon ze er niet goed bij. Dit leverde frustraties op bij haar.

 • Poepzakjes

Deze heb je nodig. En veel ook!  Ik had geen idee hoe snel die zakjes erdoor heen vlogen, omdat ik nog nooit een hondje heb gehad. We gebruiken ze ook als ik vieze voorwerpen op  straat zie, die Nelli wil opeten. Zelf merk ik dat ik de zakjes met een handvat fijn vind. Hierdoor kan ik ze aan de riem hangen als ik geen prullenbak in de buurt zie.

 • Snuffelmat

In de diverse boeken staat beschreven dat honden makkelijk kunnen ontspannen door te snuffelen. Snuffelen stimuleert de hersenen, het laat Nelli nadenken en bedenken over wat zij ruikt. Ook komt ze er zo achter waar de geur vandaan komt. Het verlaagt stress en ze worden er mentaal moe van.

 • Schoonmaakmiddelen, keukenrol en babydoekjes

Deze is natuurlijk wel logisch. Ongelukjes gebeuren. Om de urine snel op te nemen gebruiken wij keukenrol. Daarna maken wij het grondig schoon met allesreiniger van Dettol. Daarover heen halen wij een keukenpapiertje met natuurazijn. Dit maskeert de geur en voorkomt dat ze steeds op dezelfde plek gaat plassen. Als je ergens naar toe gaat kan je natuurlijk niet alles meesjouwen. Ik neem altijd  babydoekjes (zonder parfum en dergelijke) mee. Hiermee maak ik schoon, maar veeg ik ook even snel de pootjes af als dat moet. Bij de action verkopen ze ‘Pet Whipes’. Deze hebben wij ook, maar deze zijn eigenlijk hetzelfde als babydoekjes.

 • Kauw speelgoed

En veel! Waarom? Honden hebben de natuurlijke behoefte om te kauwen. Je wilt natuurlijk je pup zo snel mogelijk leren waar hij/zij wel op mag kauwen en waar vooral niet op. Zoek zorgvuldig kauwbotten en speelgoed uit die passen bij het formaat hond en gewicht.  Ook op latere leeftijd hebben honden behoeften aan kauwen. Ze kunnen last hebben van tandplak of gebitsproblemen. Tandplak kan uiteindelijk weer leiden tot tandsteen. Tandsteen wil je voorkomen, dit moet namelijk bij de dierenarts verwijderd worden. Het is dus van groot belang om verschillende kauwbotten en kauwspeelgoed aan te bieden. De speeltjes en botten schuren langs de tanden waardoor de tandplak verdwijnt. Daarnaast zijn kauwspeeltjes en botten een goede bezigheid. Neem eens een bot mee als je ergens naar toe gaat. De hond kan zich vaak een tijdje vermaken.

Inslikgevaar

Als je zo’n draak hebt als de onze kan het gebeuren dat de kauwbotjes ingeslikt worden. Ik schrok me dood toen ze het laatste stuk van het  kauwbotje inslikte. Details daar gelaten, maar gelukkig kwam het er gewoon weer uit. Wat wij dus nu doen is óf de botjes vast houden óf ze in de Boneguard KauwSnack houder. Je kan kant en klare staven kopen met een gat erin. Echter hebben wij kauwbotten zonder gaatjes. Tip van flip: boor zelf kleine gaatjes in de botten. Hierdoor kan je ze gewoon in deze houder vast zetten. Ideaal voor hondjes die net zoals Nelli alles meteen willen inslikken.

blank

 • Goede voeding

Vanuit de fokker kreeg Nelli al vers vlees. Er werd afgeraden om in het begin te wisselen van voeding. En eigenlijk gebruiken we dit vlees nog steeds.  Ze poept minder (vers vlees is beter te verteren) en haar vacht glanst prachtig. Daarnaast, en hou je vast, laat ze amper scheten. Dit ras staat toch bekend om te scheten. Niks is minder waar! Het scheten kan grotendeels aan de voeding liggen. Ze krijgt vlees van Energique Puppy en we variëren tegenwoordig met Carnibest. Daarnaast is het handig om brokken of een maaltijd van Farm Food bij ons te hebben als we onderweg zijn. Vers vlees komt uit de diepvries en dus niet altijd handig met uitstapjes.  Vraag wel advies  in een dieren speciaal zaak zoals Fitty in Dordrecht of je bepaalde brokken met vers vlees kan combineren. Hierdoor kan je het niet fout doen.

blank
Proef pakket gekregen van Dierenspeciaalzaak Fitty
 • Camera

Wij maken af en toe gebruik van een camera. Deze is gericht op de bench en ren. Hierdoor kunnen wij zien wat ze doet als wij er niet zijn. Het is voor mij persoonlijk fijn om te kunnen zien wanneer ze nog slaapt of niet. Ik weet dan precies hoe lang ik nog weg kan blijven. Daarnaast kwamen we zo beter achter haar ritme. Wat voor nu dus inhoudt dat ze echt uiterlijk 06.15 uur eruit moet om te plassen/poepen. Doen we dat niet, zijn we te laat. Nelli wordt enorm gespannen als ze een ongelukje heeft. Voorkomen is dus beter. Overigens gebruik ik alleen de app, Anne doet het liever op de gok.

 • Hondenmand voor fiets en/of auto

Wij hebben een speciale fietsmand geleend van een lieve vriendin. Zo konden we meteen proberen om met haar te gaan fietsen. In het begin kan je nog niet zoveel lopen met een pup. Wil je wat verder weg gaan, dan is dit een goede optie. Ook hebben we een automand. Deze is makkelijk aan de stoel te bevestigingen. In de mand zitten twee riempjes waarmee je de hond vast kan zetten. Wel raad ik aan om iets onder de mand te doen, bijvoorbeeld een dikke deken. Zo zit Nelli wat hoger en kan ze naar buiten kijken. Kortom ideaal om met de hond weg te kunnen.

blank

 • gezonde snacks

Net zoals gezonde voeding geven wij Nelli gezonde snacks. We willen niet dat zij aan tafel komt schooien. Ze krijgt alleen haar eigen voer en snacks. Wij zijn hier heel strict in. Ze krijgt geregeld kauwbotjes en natuurlijke snacks. Snoepjes van runderhart of een brokje van Farm Food Fresh. We willen haar niet vetmesten en haar zo gezond mogelijk laten zijn. Dus op zijn tijd een snoepje om te trainen en bij feestjes wat lekkers, verder niks.

Dit waren mijn 12 musthaves voor onze Nelli. Ik hoop dat je er iets aan zult hebben.

De 9 honden dingen die ik nóóit had gedacht te doen 

blank

maar die ik wel doe sinds de komst van onze Nelli

Een lang gekoesterde hondendroom

Afgelopen juni was het eindelijk zover! Mijn lang gekoesterde droom werd werkelijkheid. Tijdens de Corona crisis kwamen de kinderen volledig thuis te zitten. Hierdoor kwamen ze een aantal weken fulltime bij ons terecht. Om toch een beetje quality time samen te hebben, gingen Anne en ik vaak een rondje lopen in het Wantij park. Tijdens de wandelingen bespraken we dat het zo leuk zou zijn om hier te kunnen wandelen met een hond. Daarnaast zou ik wat extra beweging krijgen. Sinds mijn Reuma heb ik alle explosieve sporten moeten laten varen. Het bewegen vul ik inmiddels anders in, door meer te wandelen. Kortom een hondje zou mij dwingen om meer naar buiten te gaan én te bewegen. Ook op de slechte dagen!

 • Je koopt allerlei, soms overbodige, puppy benodigdheden

Ik had om eerlijk te zeggen géén idee wat je allemaal nodig hebt. Natuurlijk wel los van de standaard spullen, zoals een bench, poepzakjes, hondenriem, dekentje, voer, bakjes en puppypads. Avondenlang heb ik blogs, pinterest en boeken doorgenomen. Zoeken naar de ‘must haves’ onder de honden. Lees hiervoor eens mijn blog over mijn honden must haves. Ik kan je eerlijk vertellen dat Anne af en toe simpel van me word. De woonkamer ligt bezaaid met speelgoed en benodigdheden. Speelgoed en knuffels in overvloed. Afwisselen om verveling te voorkomen is toch de key? Inmiddels hebben we op zolder twee honden kussens liggen, die ik nog niet wil gebruiken, want ze is nog niet zindelijk.

 • Je weet dat je het niet moet of wil doen, maar je geeft toch toe

Mede mogelijk gemaakt door alle schattige huisdieren snoetjes. We hadden nog zo gezegd NIET op de bank! Tja, dat alles anders zou lopen konden we ook we van te voren ook wel aanvoelen. Niet op de bank en de fauteuil was één van onze regels. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me daar vrij goed aan hou. Anne daarentegen vind het wel gezellig om onze Nelli op schoot te nemen op de fauteuil. Mevrouw ligt dan wel op een kleedje op schoot, maar toch. Ze springt nu ook omhoog bij iedereen die op de fauteuil plaats neemt. Liever ligt ze op schoot dan op een van haar mandjes/kussentjes.

 • Je loopt vaak buiten, door weer en wind. Op de gekste tijden en in de bijzonderste outfits of the day

Met een pup, die nog niet zindelijk is, loop je op de raarste tijden naar buiten. Ongelukjes in huis zijn voor ons geen probleem. Toch wilden we haar zo snel mogelijk leren om haar behoeften buiten te doen. Dit betekent dat we vaak om 04.00, later 05.00 en momenteel om 06.00 uur buiten staan. Soms begint ze te piepen dat ze nodig moet en heb ik geen tijd om me aan te kleden. Daar loop ik dan, in pyjama, met een oud of bed look en ongepoetste tanden. Aan de andere kant weet je wel zeker dat je andere vroege hondenwandelaars op afstand houdt.

 

blank blank

 • Je leest je een ongeluk, je krijgt veel (ongevraagde) adviezen

Ik heb me zo goed mogelijk proberen voor te bereiden. Ik las boeken, die ik heel lief mocht lenen van Styled by Sabine. Ook verslond ik ieder blog  op internet. En wat las ik? Allemaal verschillende methodes. Anne heeft zijn eigen manier. Hij is geen honden gewend, maar hij laat het allemaal maar gebeuren. In het begin loop je vaak korte stukjes met de pup buiten. Vaak ontmoet je andere hondeneigenaren die zo hun eigen adviezen op je projecteren. Daarnaast hebben veel mensen de neiging om jouw schattige pup ongevraagd te willen aaien. Überhaupt krijg je veel ongevraagde adviezen. Misschien heel lief bedoeld, maar niet altijd fijn of gewenst.

 • Je wordt onzeker

Althans laat ik het even bij mezelf houden. Ik werd onzeker. Zoveel mensen, zoveel meningen, zoveel adviezen. Ik vroeg me af of ík het allemaal wel goed zou doen. Door alle focus op Nelli en het slaapgebrek kon ik niet altijd even rationeel nadenken. Dit zorgde voor twijfels. En als ik dit of dat doe heeft dat geen negatief effect op de toekomst. Het hielp niet erg mee dat wij een puppy cursus hadden die erg benadrukte hoe angstig Nelli is. Ook kreeg ik weinig positieve feedback. Hierdoor ontstond er een gespannen sfeer in huis. Iedereen liep op zijn tenen voor de hond. Zo had ik het hebben van een hond niet voor ogen gezien. Mijn tip: vertrouw op jouw eigen gevoel. Je doet altijd wat jij denkt dat het beste is voor jouw huisdier.

 • Je staat regelmatig voor aap

Met de komst van onze Nelli hebben we de clown der clown’s onder de honden in huis gehaald. Het verbaasd me dan ook niks dat we geregeld voor aap staan. Ik sta geregeld als een halve tamme super enthousiast te roepen tegen Nelli. Geregeld kijkt Nelli me aan of ik niet wijs ben. En gelijk heeft ze! Lopen, daar heeft ze geregeld geen zin in. Op de gekste plaatsen gaat ze liggen. Daar sta je dan met een pup aan de lijn. Bij een nodig plasje vlogen we naar buiten. Met als gevolg, sokken in teenslippers. Enorm charming! Thanks Nel, je hebt de lachers op de hand óf poot.

blank blank

 • Mensen zeggen eerst gedag tegen de pup en daarna pas tegen jou

En daar ben je oké mee. Net zoals met een klein kind zeggen mensen, bekenden, eerst gedag tegen Nelli. En dan pas tegen ons. Je staat dus op de tweede plaats. En ik geef ze eens geen ongelijk. Als Frenchie eigenaar vind ik het maar wat leuk als mensen enthousiast en lief zijn naar Nel. En dat ze mij daarna pas gedag zeggen neem ik op de koop toe. Het is oké.

 • Iedere schattige pose van de hond wordt vakkundig vast gelegd

Mijn telefoon zit al de halve tijd aan mijn hand vergroeid, maar sinds de komst van Nelli moet de telefoon altijd mee. Tijdens het wandelen en tijdens alles. Stel je voor dat ik net de meest schattige pose mis. Het liefste vanuit alle hoeken geschoten natuurlijk. Ik ben een crazy honden mama geworden.

blank blank blank

 • Dingen die je eerst vies vond, doe je nu met liefde voor je pluizenbol

Dat poepjes opruimen bij een hond hoort weet iedereen wel. Anne zag er tegenop om een warme drol van Nelli op te rapen. Achteraf gebleken valt dat alles mee. Nelli produceert geen dikke koeienvlaaien of enorme ploemperts. Zelf vind ik overgeven bij mensen niet zo relaxt. Ik ben er zelf gevoelig voor én kokhals net zo hard mee. De spuug van Nel ruim ik echter zonder moeite op. Ik vind het zielig voor haar dat ze zo ziek is op dat moment. Dus met liefde ruim ik alle drollen, plassen en spuugjes op.

Wellicht herken je je in deze 9 dingen die ik van te voren nóóit had gedacht te doen, maar wel doe sinds onze Nelli er is. Of misschien denk je dat ik niet helemaal lekker ben. Ook dat is helemaal waar.