Twee verschillende manieren om zelf een nieuwbouw trap te renoveren

‘Van kale nieuwbouw trap, naar een trap met een compleet andere uitstraling’

De meeste ruimtes in huis zijn inmiddels wel aangepakt, maar de trappen bleven maar kaal. Ik moet eerlijk toegeven dat de trappen niet erg hoog op mijn prioriteitenlijst stond. Anne had na de verhuizen de twee trappen met witte grondverf behandeld. De trappen zagen er na de verhuizing namelijk echt niet uit. Daarom was deze snelle oplossing, op dat moment meer dan oké voor ons.

Een doorn in het oog

Toch bleef de trap een doorn in mijn oog. Het huis werd steeds mooier ingericht. De trappen daarentegen begonnen lelijk af te steken tegen over de rest van het huis. We wilden iets aan de trappen doen, maar wat?

De knoop doorhakken

Ik kan uren zoeken op Pinterest naar mooie plaatjes. Terwijl Anne binnen vijf minuten een keuze kan maken. De knoop doorhakken bleek lastiger dan gedacht. Onze persoonlijke smaak ligt niet altijd op één lijn met wat de ander mooi vind. We kwamen er niet uit. Zo wilde Anne bijvoorbeeld graag vloerbedekking. Persoonlijk, vind ik dat minder hygiënisch. Ik wil de trap graag snel schoon kunnen houden. Toch zag ik ook wel de voordelen, maar met twee kinderen part-time in huis zag ik zeker ook de nadelen. Ik gaf Anne het voordeel van de twijfel. En gingen we samen op zoek naar een geschikt vloerbedekking. Om een lang verhaal kort te maken, we vonden niks wat ons beide aanstond. Daarnaast was mijn keuze weer té besmettelijk of in verhouding gewoonweg te duur. We zochten toch meer naar een budget oplossing.

Goedkoop is duurkoop

De gehele zoektocht kon dus weer opnieuw beginnen. Tot groot enthousiasme van Anne, not! Hij wilde heel graag de trappen klaar hebben, voordat onze pup kwam. We besloten  uiteindelijk om beide trappen te verven. Voor de trap van de bovenste naar de eerste verdieping kozen we voor een grijze kleur. In de plaatselijke verfwinkel kozen we een kwalitatief goede verf uit, die qua kleur dicht in de buurt kwam van het betonlook vinyl. Anne heeft er een hekel aan om de trap meerdere keren per jaar te moeten bijwerken. Zijn trappen, in zijn vorige woning, waren geverfd met een goedkopere verf. Uiteindelijk moest hij deze trappen steeds weer opnieuw schuren en bijwerken. In dit geval is goedkoop, duurkoop geweest. Vandaar dat wij kozen voor een kwalitatief betere verf.

 Ik zou ik niet zijn

Anne zag me alweer aankomen. Ik vond het namelijk een geniaal idee om een aantal treden wit te maken. Uiteindelijk ging hij toch overstag en had hij de trap in mum van tijd opgeknapt. Wat een verschil en wat een tof effect! Op dat moment wist Anne nog niet wat ik voor de andere trap in gedachten had.

‘Waar decoratie hout goed voor is’.

Na uitgebreid onderzoek kwam ik op een Instagram post van @stylebynik123 uitIk vond haar DIY idee zo leuk dat ik het ook het ook wilde. Uiteraard heb ik dit aan haar vertelt en zelfs een preview gegeven van onze trap make over. Anne slaakte een diepe zucht. Ik had namelijk weer eens een complexe DIY uitgezocht. Het idee was om het decoratie hout op de stootborden van de trap te plakken. We kochten deze decoratie plakhout by WoWood bij Karwei. De bovenkant van de treden werden wit. Ik vond zelf dat Anne nog geluk had met dit idee. Aangezien mijn andere idee een ombre effect bevatte.

Decoratie plakhout By WoWood
Puzzelen voor gevorderden

We kochten drie pakken decoratie hout. We kwamen net niet lekker uit, waardoor niet alle pakken gebruikt zijn. Op de achterkant van het decoratie hout zit een plakstrip. Anne koos ervoor om het plakhout extra vast te zetten met houtlijm. Onze stootborden zijn net wat hoger dan de plakhout plankjes, waardoor Anne aardig heeft moeten puzzelen. Hij heeft een heleboel smalle reepjes moeten zagen. Het was een flinke klus. Dus denk goed na of je hier de juiste materialen voor hebt én vooral zin in hebt. Anne is er een goede dag mee bezig geweest. Achteraf vond hij het erg leuk om te doen en ging hij als een speer. Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf! Wat vinden jullie ?

 

P.S.: Nu moeten we nog op zoek naar mooie en bijpassende trapleuningen.

Mijn 9 nieuwbouw tips

Jaaaa, je hebt een huis gekocht!

En wat voor eentje, een nieuwbouwhuis! Waarschijnlijk heb je alleen nog maar de bouwtekeningen gezien. Vaak zijn er ook wel digitale tekeningen beschikbaar. Hierdoor krijg je een beter beeld hoe jouw nieuwbouw project eruit gaat zien.
De ontwikkelaar komt met allerlei opties en vragen. Vervolgens beland je in een soort stroomversnelling. Het is daarom ook helemaal niet raar dat je je overrompeld voelt. Ondanks dat ik er onwijs veel zin in had, vond ik al die keuzes best overweldigend. Daarnaast kreeg ik het gevoel dat ik soms geen controle meer had over het gehele proces. Vanwege de snelheid en het korte tijdsbestek waarin keuzes gemaakt moeten worden, kun je het gevoel krijgen dat je niet altijd de juiste keuzes kan maken.

Om het iets makkelijker te maken,  heb ik mijn beste tips op een rijtje gezet.
  1. Maak een ‘Woning Must Haves’ lijst

Nadat we eenmaal het koopcontract getekend hadden, konden we aan het leuke werk beginnen. Samen maakten we een ultieme ‘Must Have’ lijst.  Een aantal dingen wilden we in ons huis terug zien. We wilden een aluminium deur én Anne’s infraroodcabine moest in de badkamer passen. Ook wilden we graag een pergola in de tuin. Een heerlijk vakantiesfeertje wilden we graag nabootsen. De opties die voor de ontwikkelaar van belang waren, hebben we direct besproken. Op deze manier kon bijvoorbeeld het kozijn volledig verwijderd worden. Dit zou ter voorbereiding zijn op de aluminium deur. Als we onze wensen niet hadden besproken, hadden we nooit geweten dat het mogelijk was. Niet alle opties staan op de meer-/minderwerk lijst. Bovendien scheelde dit achteraf veel hakwerk. Denk goed na wat je perse in huis wil hebben. Bespreek vervolgens met de verkoopbegeleider wat de mogelijkheden zijn. Vaak hebben zij ook nog eens handige tips.

  1. Maak een budget

Je bent enthousiast en je ziet allerlei mooie producten tijdens het uitzoeken. En voor je het weet heb je een torenhoge offerte te pakken. Samen met Anne, heb ik een budgetplan gemaakt. We maakten een begroting van alle ruimtes. Dit is natuurlijk een grove schatting geweest, maar gaf ons voldoende houvast. Tijdens het uitzoeken van de keuken gingen we meteen over ons ‘keuken budget’ heen. De keuken was naar onze zin. We besloten om een aanpassing te maken in de rest van het budgetplan. Daarnaast besloten we om de inrichting van onze badkamers basic te houden. Je hebt zoveel keus en zoveel moois om uit te kiezen. De keuze is reuze. Echter hangt hier wel een flink prijskaartje aan vast. Probeer te bepalen wat je wil uitgeven en hou jezelf eraan. Zo kom je niet gauw voor verrassingen te staan. Of doe net als wij. Pas je budgetplan aan als je over de schreef bent gegaan.

  1. Bekijk de meer- (en minder) werk lijst

De meerwerklijst bestaat uit zoveel opties dat je gauw het overzicht kwijt kan raken. Om eerlijk te zijn hebben wij wel eens iets over het hoofd gezien. Gelukkig konden we het last minute aanpassen, maar dit was wel een gedoe. Bekijk eerst de grote zaken zoals een uitbouw, extra parkeerplaats, indeling van een verdieping, enz. Rekening houdend met alle technische zaken konden we onze verdiepingen redelijk vrij indelen. Zo was er bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een extra badkamer óf de voorbereidingen daarvan. Na wikken en wegen, besloten we dat het een meerwaarde voor ons huis zou zijn om de optie te nemen. Dit heeft ons budget op zijn kop gezet, maar we zijn er elke dag nog erg blij mee. Ook hebben we een gekozen voor de uitbouw. Dit geeft de woonkamer nét wat meer ruimte. En schroom niet! Vragen staat vrij. Wij hebben gevraagd of een grotere uitbouw mogelijk was. Echter kon dit helaas niet, maar wie weet bij jou wel. Wie niet waagt, wie niet wint!

  1. Fotografeer en film tot je erbij neer valt (figuurlijk dan)

Aangezien ik een enorme fan ben van alles vastleggen was dit voor mij geen opgave. Naast dat het erg leuk is om alle vorderingen terug te zien, kan het voor de toekomst heel handig zijn. Fotografeer zoveel mogelijk. Tijdens de kijkdagen krijg je zoveel indrukken. Het kan dus zijn dat je na afloop afvraagt hoe een bepaalde ruimte er ook al weer precies uit zag. Mocht je alles vastleggen, dan kun je het op een later moment rustig terug kijken. En stel je hebt een geschil je met de ontwikkelaar, dan kunnen de gemaakte foto’s en/of filmpjes duidelijkheid bieden. Onze vloer lag er nog maar twee dagen in. De keukenmonteur had allerlei krassen veroorzaakt. Hij zei van niet. Het was dus mijn woord tegen het zijne. Gelukkig maak ik overal foto’s van en heb ik na een hoop gezeik, gelijk gekregen.
Als laatste wil je de tip geven om jouw geliefden op de foto te zetten tijdens de bouw. Wij hebben de kinderen vanaf de watertoren van Villa Augustus gefotografeerd. Je ziet zowel ons huis als de jongens groeien. Dit is een super leuk aandenken voor later.

  1. Interieur stalen en kijkdagen

Het is natuurlijk leuk om je hele interieur uit te mogen zoeken. Verzamel genoeg stalen. Neem deze ook mee naar de kijkdagen. Zo kan je op je gemak bekijken of het in de ruimte past. Het licht kan heel anders zijn dan in je huidige huis. Wij vonden het heel moeilijk om een vloer te kiezen. We dachten dat we er uit waren. Tot we de staal meenamen naar het nieuwe huis. Verkeerde keuze! In de woonkamer leek de kleur heel anders dan in Anne’s huis.
Twijfel je over een kleur op de muur? Tip: koop een goedkoop canvas. Je hebt bij de Action kleine dunne vierkante. Die zijn ideaal! Verf deze in de desbetreffende kleur. Maak desnoods verschillende in meerdere kleuren. Neem de canvassen mee naar het nieuwe huis en zet ze tegen de wand. Zo zie je meteen of het wat is. Misschien maakt dit de keuze wat makkelijker.

  1. Meten is weten!

‘Past dit daar en daar?’. Ik geloof dat ik dit wel honderd keer aan Anne heb gevraagd. Mijn vader zegt altijd, ‘Meten is weten’. Meet alles op waarvan je denkt dat je het nodig gaat hebben. Zo wilde ik ineens weten of mijn bureau onder de vensterbank zou passen. En laat ik dat nou net niet gemeten hebben. Ik baalde als een stekker. Gelukkig kon ik het aan de verkoopbegeleider vragen. Wij wilden de slaapkamer tv hoog hangen. We hebben tijdens de kijkdag gemeten waar de tv zou komen. Hierdoor konden we precies doorgeven op welke hoogte we de stopcontacten wilden. Je ziet bij ons geen tv-kabels langs de muur lopen.

  1. Maak een interieur plattegrond

Bepaal in grote lijnen hoe je elke ruimte wil indelen. Anne had papieren meubeltjes op schaal uit geknipt. Hierdoor kon ik zelf schuiven over de plattegronden. Mocht je er eenmaal uit zijn, kan je bepalen waar je eventueel extra stopcontacten zou willen. Daarnaast kan je ook makkelijker bepalen waar je de lichtpunten zou willen. Wij hebben hierdoor geen enkel kabelgootje op het plafond nodig gehad.

  1. Regel op tijd jouw stukadoren, hoveniers, behangers, enz.

Anne lachte me in het begin uit. Ik had namelijk al heel vroeg een oriënterend gesprek geregeld met onze tuinontwerper Gerbrand van der Rhee. Ik vond het fijn om een beeld te hebben van onze tuin. Én de bijbehorende kosten natuurlijk. Ook onze stukadoor hadden we op tijd geregeld. Hierdoor liep onze planning gesmeerd. We hoefden nergens op te wachten en alles sloot naadloos op elkaar aan.

ontwerp by: Van der Rhee Outdoor Design
  1. Breng iemand mee met kennis van zaken

Neem tijdens kijkdagen mensen mee die je kunnen helpen. Mensen die scherp zijn op (bouw)gebreken. Vraag of je mensen mag meenemen die een inmeting voor bijvoorbeeld de vloeren, raambekleding of muren moeten doen. Hierdoor krijg je sneller overzicht van de daadwerkelijke kosten. Je kan de budgetplanning hierop aanpassen. Ook scheelt het later tijd. De bedrijven kunnen hierdoor sneller aan de slag, omdat ze alles al hebben opgemeten. Neem tijdens de vooroplevering iemand mee die een bouwkundige achtergrond heeft. Schakel desnoods een deskundige in van bijvoorbeeld ‘ Vereniging Eigen huis’. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Deze deskundigen zijn gewend om op gebreken te letten en kunnen voor jou onderhandelen.
Heel veel succes met alle keuzes. En vergeet vooral niet te genieten van deze leuke en spannende tijd!

Tuin pergola DIY

Vakantie sfeer in eigen land

Vanwege Corona én onze pup Nelli hebben we besloten om deze zomer niet op vakantie te gaan. En waarom zouden we? We hebben een prachttuin! De jongens zijn wel een drietal nachtjes gaan kamperen, maar dat was het dan ook. Onze tuin ligt pal op het zuiden. Hierdoor hebben we weinig schaduw. Wij hebben naast ons huis nog een stuk zijtuin, ‘Onze noordpool’ , noemen we dit gekscherend. Op dit stuk kan erg veel wind staan. Het is er vaak niet zo lekker om te kunnen zitten.

Mijn 36ste verjaardag feestje stond op de planning. Het zou die zaterdag verschrikkelijk heet worden. Aan onze achtergevel hebben wij een zonnescherm hangen. Dit is op hete dagen als deze niet genoeg om ons te beschermen. Ik heb mijn verjaardag bewust klein gehouden, alleen onze eigen gezinnen. Gezien Corona en het aantal risico gevallen in onze families hebben we daar rekening mee gehouden.

‘Op zoek naar de juiste inspiratie’.

Toen Anne en ik een lijstje aan het maken over onze droomwoning kwam een grotere tuin ook aan bod. Dat we zo’n grote tuin zouden krijgen hadden we nooit durven dromen. We fantaseerden over een zijtuin, waar een pergola kwam te staan en lekker gegeten kon worden. De pergola wilden we laten begroeien met groen en decoreren met lampjes. Alle tuin dromen zijn uitgekomen. Alleen de blauwe regen heeft nog tijd nodig om over de pergola te groeien. Dus ik moest snel een oplossing bedenken. Voor diegene die me kennen weten dat ik uren op Pinterest en Instagram, kan kijken. Op zoek naar de juiste inspiratie. Anne is meer van even snel wat uitzoeken. Niet denken maar doen.

De tijd drong

Ik moest echt wat bedenken. We kregen van onze vrienden het advies om er rolgordijntjes aan de pergola vast te maken. Zo konden we schaduw creëren. Het idee was leuk, maar het kon nog beter.Ik ben gaan zoeken naar iets wat van tijdelijke aard kon zijn. Volgend jaar hopen we dat de blauwe regen over de pergola is gegroeid. Ik hou enorm van gezelligheid en ben gevoelig voor sfeer. Ik besloot om een linnen achtige stof op te zoeken. Liefste een beetje budget proof, want het zou maar een jaartje hangen. Ik kwam al snel op de site van de Kwantum uit. Uiteindelijk vond ik een goede stof die me geschikt leek.

Ik heb ter plekke de hele rol gekocht en heb daarna Anne aan het werk gezet. We hebben de banen stof tussen de balken van de pergola geweven. Hierdoor ontstaat er een soort harmonica doek. We besloten om het doek bovenop de balken vast te zetten, omdat het door de wind kon schuiven. In mijn geval zijn mijn ideetjes leuker in mijn hoofd dan in werkelijkheid. In dít geval vind ik het erg leuk uitgepakt. Het geeft me een echt vakantiesfeertje. Bovendien hebben we mijn verjaardag lekker in de schaduw kunnen vieren. Ik ben enorm blij hoe mijn eerste DIY is uitgepakt.

Hoe pak je deze tuin DIY nou aan?
  • Meet je pergola/overkapping waar deze stof over heen komt. Ik heb deze meters verdubbeld om genoeg stof te hebben. Het is vervelend als je er gaande weg achter komt dat je net te weinig hebt.
  • Ik heb de stof in twee brede banen laten knippen. De banen waren maximaal 1.53m breed. Net zo breed als mijn lengte, hoe grappig is dat.
  • Drapeer de stof over de pergola. Wij kozen ervoor om de stof ’te weven’ rondom de balken. Hierdoor ontstaat de leuke vakantiesfeer.
  • Zet de stof vast. Wij hebben de stof aan de bovenkant van de pergola vastgespijkerd. De stof gleed steeds weg, waardoor de stukken tussen de balken ongelijk werden.
  • Decoreer en werk af. Bind de losse stukken bij elkaar of laat ze los hangen. Precies zoals jij het leuk vind.

Tip: De stof die wij hebben gebruikt is van de Kwantum. Wij hebben gekozen voor de stof ‘Inez naturel’. Deze kost 5 euro per meter. Inmiddels hebben we de stof eraf gehaald, zodat we er volgende zomer weer gebruik van kunnen maken.

Dit is de link naar de stof Inez