Creatief met Chia zaad

Het zwarte zaad

Tot op een paar jaar geleden had ik nog nooit van deze kleine zwarte zaadjes gehoord. Tegenwoordig gebruik ik Chia zaad in mijn smoothies, salades en zelfs in mijn diner.

Oorsprong

Chia heet van oorsprong Salvia Hispanica. Het is de Latijnse naam van een Chia plant uit de muntfamilie. Deze plant komt van oorsprong uit Mexico en Guatemala. De bloemen van deze planten maken de kleine zwarte zaadjes. Ze hebben wat weg van maanzaadjes. De Chia zaadjes gaan in ieder geval net zo irritant tussen je tanden zitten net zoals maanzaadjes. Chia zaden zijn misschien wel klein maar zitten vol met mineralen, vezels, eiwitten en vitaminen.

Maar let op :
Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het kan een opgeblazen gevoel geven. Soms kan je er diarree, misselijkheid of zelfs verstoppingen van krijgen. Dit komt doordat er zoveel vezels in zitten. Chia zaad kan ook een allergische reactie geven. Pas dus goed op! Het zaad heeft ook een bloedverdunnende werking. Mensen met bloeddrukverlagende of vocht afdrijvende medicijnen kunnen beter geen Chia zaad gebruiken.

De beste gangmakers

Mocht je Chia zaad in jouw voedingspatroon willen gaan toevoegen, bouw het rustig en langzaam op. Drink bij verstoppingen voldoende water. De Chia vezels in de zaden kunnen namelijk voor extra verstopping zorgen. Daarnaast is het belangrijk, om in het geval van verstopping, volop groenten te eten. Dit zijn namelijk de beste “gangmakers” die je kunt eten!

Ik maak regelmatig een Golden Chia pudding. De pudding heeft zijn naam te danken aan de goudgele kleur van de Kurkuma. Kurkuma reinigt het lichaam, is een ontstekingsremmer en zorgt voor een goede spijsvertering. Kurkuma heeft ook een goede invloed op de bloedvaten. Kortom een kruid wat in onze keuken veel voorkomt.

Deze Golden Chia zaad pudding is heel simpel te maken.

Je hebt het volgende nodig voor 1 persoon:

  • Grote eetlepel Chiazaad
  • kaneel
  • evt. Kardamon
  • 1/4 thee lepel Kurkuma
  • 1/4 thee lepen Gember
  • Kokosmelk ( vol vette is het beste)
  • Fruit
  1. Ik koop meestal een blikje kokosmelk. Ik maak deze voorzichtig open en schep het bovenste ‘vettige’ gedeelte van de kokosmelk in een apart bakje. Zet dit bakje in de koelkast.
  2. Ik laat de Chia zaden een nachtje weken in een kopje met een klein beetje kokosmelk, wat nog over is uit het blik. Ik voeg hier Kurkuma en gember aan toe. Roer af en toe het kopje goed door en laat het een nacht staan.
  3. Schep de overnight Chia zaden in een bakje. Meng er eventueel wat overige kokosmelk bij als je dit lekker vind.
  4. Neem het bakje met het ‘vettige’ kokosmelk uit de koelkast. Schep met een lepel de kokosmelk op de Golden Milk Chia zaden.
  5. Garneer het met fruit en/of granola.

Eet smakelijk!

 

Recommended Posts

1 Comment

  1. I am not very wonderful with English but I line up this rattling leisurely to interpret.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *