Mijn 9 nieuwbouw tips

Jaaaa, je hebt een huis gekocht!

En wat voor eentje, een nieuwbouwhuis! Waarschijnlijk heb je alleen nog maar de bouwtekeningen gezien. Vaak zijn er ook wel digitale tekeningen beschikbaar. Hierdoor krijg je een beter beeld hoe jouw nieuwbouw project eruit gaat zien.
De ontwikkelaar komt met allerlei opties en vragen. Vervolgens beland je in een soort stroomversnelling. Het is daarom ook helemaal niet raar dat je je overrompeld voelt. Ondanks dat ik er onwijs veel zin in had, vond ik al die keuzes best overweldigend. Daarnaast kreeg ik het gevoel dat ik soms geen controle meer had over het gehele proces. Vanwege de snelheid en het korte tijdsbestek waarin keuzes gemaakt moeten worden, kun je het gevoel krijgen dat je niet altijd de juiste keuzes kan maken.

Om het iets makkelijker te maken,  heb ik mijn beste tips op een rijtje gezet.
  1. Maak een ‘Woning Must Haves’ lijst

Nadat we eenmaal het koopcontract getekend hadden, konden we aan het leuke werk beginnen. Samen maakten we een ultieme ‘Must Have’ lijst.  Een aantal dingen wilden we in ons huis terug zien. We wilden een aluminium deur én Anne’s infraroodcabine moest in de badkamer passen. Ook wilden we graag een pergola in de tuin. Een heerlijk vakantiesfeertje wilden we graag nabootsen. De opties die voor de ontwikkelaar van belang waren, hebben we direct besproken. Op deze manier kon bijvoorbeeld het kozijn volledig verwijderd worden. Dit zou ter voorbereiding zijn op de aluminium deur. Als we onze wensen niet hadden besproken, hadden we nooit geweten dat het mogelijk was. Niet alle opties staan op de meer-/minderwerk lijst. Bovendien scheelde dit achteraf veel hakwerk. Denk goed na wat je perse in huis wil hebben. Bespreek vervolgens met de verkoopbegeleider wat de mogelijkheden zijn. Vaak hebben zij ook nog eens handige tips.

  1. Maak een budget

Je bent enthousiast en je ziet allerlei mooie producten tijdens het uitzoeken. En voor je het weet heb je een torenhoge offerte te pakken. Samen met Anne, heb ik een budgetplan gemaakt. We maakten een begroting van alle ruimtes. Dit is natuurlijk een grove schatting geweest, maar gaf ons voldoende houvast. Tijdens het uitzoeken van de keuken gingen we meteen over ons ‘keuken budget’ heen. De keuken was naar onze zin. We besloten om een aanpassing te maken in de rest van het budgetplan. Daarnaast besloten we om de inrichting van onze badkamers basic te houden. Je hebt zoveel keus en zoveel moois om uit te kiezen. De keuze is reuze. Echter hangt hier wel een flink prijskaartje aan vast. Probeer te bepalen wat je wil uitgeven en hou jezelf eraan. Zo kom je niet gauw voor verrassingen te staan. Of doe net als wij. Pas je budgetplan aan als je over de schreef bent gegaan.

  1. Bekijk de meer- (en minder) werk lijst

De meerwerklijst bestaat uit zoveel opties dat je gauw het overzicht kwijt kan raken. Om eerlijk te zijn hebben wij wel eens iets over het hoofd gezien. Gelukkig konden we het last minute aanpassen, maar dit was wel een gedoe. Bekijk eerst de grote zaken zoals een uitbouw, extra parkeerplaats, indeling van een verdieping, enz. Rekening houdend met alle technische zaken konden we onze verdiepingen redelijk vrij indelen. Zo was er bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een extra badkamer óf de voorbereidingen daarvan. Na wikken en wegen, besloten we dat het een meerwaarde voor ons huis zou zijn om de optie te nemen. Dit heeft ons budget op zijn kop gezet, maar we zijn er elke dag nog erg blij mee. Ook hebben we een gekozen voor de uitbouw. Dit geeft de woonkamer nét wat meer ruimte. En schroom niet! Vragen staat vrij. Wij hebben gevraagd of een grotere uitbouw mogelijk was. Echter kon dit helaas niet, maar wie weet bij jou wel. Wie niet waagt, wie niet wint!

  1. Fotografeer en film tot je erbij neer valt (figuurlijk dan)

Aangezien ik een enorme fan ben van alles vastleggen was dit voor mij geen opgave. Naast dat het erg leuk is om alle vorderingen terug te zien, kan het voor de toekomst heel handig zijn. Fotografeer zoveel mogelijk. Tijdens de kijkdagen krijg je zoveel indrukken. Het kan dus zijn dat je na afloop afvraagt hoe een bepaalde ruimte er ook al weer precies uit zag. Mocht je alles vastleggen, dan kun je het op een later moment rustig terug kijken. En stel je hebt een geschil je met de ontwikkelaar, dan kunnen de gemaakte foto’s en/of filmpjes duidelijkheid bieden. Onze vloer lag er nog maar twee dagen in. De keukenmonteur had allerlei krassen veroorzaakt. Hij zei van niet. Het was dus mijn woord tegen het zijne. Gelukkig maak ik overal foto’s van en heb ik na een hoop gezeik, gelijk gekregen.
Als laatste wil je de tip geven om jouw geliefden op de foto te zetten tijdens de bouw. Wij hebben de kinderen vanaf de watertoren van Villa Augustus gefotografeerd. Je ziet zowel ons huis als de jongens groeien. Dit is een super leuk aandenken voor later.

  1. Interieur stalen en kijkdagen

Het is natuurlijk leuk om je hele interieur uit te mogen zoeken. Verzamel genoeg stalen. Neem deze ook mee naar de kijkdagen. Zo kan je op je gemak bekijken of het in de ruimte past. Het licht kan heel anders zijn dan in je huidige huis. Wij vonden het heel moeilijk om een vloer te kiezen. We dachten dat we er uit waren. Tot we de staal meenamen naar het nieuwe huis. Verkeerde keuze! In de woonkamer leek de kleur heel anders dan in Anne’s huis.
Twijfel je over een kleur op de muur? Tip: koop een goedkoop canvas. Je hebt bij de Action kleine dunne vierkante. Die zijn ideaal! Verf deze in de desbetreffende kleur. Maak desnoods verschillende in meerdere kleuren. Neem de canvassen mee naar het nieuwe huis en zet ze tegen de wand. Zo zie je meteen of het wat is. Misschien maakt dit de keuze wat makkelijker.

  1. Meten is weten!

‘Past dit daar en daar?’. Ik geloof dat ik dit wel honderd keer aan Anne heb gevraagd. Mijn vader zegt altijd, ‘Meten is weten’. Meet alles op waarvan je denkt dat je het nodig gaat hebben. Zo wilde ik ineens weten of mijn bureau onder de vensterbank zou passen. En laat ik dat nou net niet gemeten hebben. Ik baalde als een stekker. Gelukkig kon ik het aan de verkoopbegeleider vragen. Wij wilden de slaapkamer tv hoog hangen. We hebben tijdens de kijkdag gemeten waar de tv zou komen. Hierdoor konden we precies doorgeven op welke hoogte we de stopcontacten wilden. Je ziet bij ons geen tv-kabels langs de muur lopen.

  1. Maak een interieur plattegrond

Bepaal in grote lijnen hoe je elke ruimte wil indelen. Anne had papieren meubeltjes op schaal uit geknipt. Hierdoor kon ik zelf schuiven over de plattegronden. Mocht je er eenmaal uit zijn, kan je bepalen waar je eventueel extra stopcontacten zou willen. Daarnaast kan je ook makkelijker bepalen waar je de lichtpunten zou willen. Wij hebben hierdoor geen enkel kabelgootje op het plafond nodig gehad.

  1. Regel op tijd jouw stukadoren, hoveniers, behangers, enz.

Anne lachte me in het begin uit. Ik had namelijk al heel vroeg een oriënterend gesprek geregeld met onze tuinontwerper Gerbrand van der Rhee. Ik vond het fijn om een beeld te hebben van onze tuin. Én de bijbehorende kosten natuurlijk. Ook onze stukadoor hadden we op tijd geregeld. Hierdoor liep onze planning gesmeerd. We hoefden nergens op te wachten en alles sloot naadloos op elkaar aan.

ontwerp by: Van der Rhee Outdoor Design
  1. Breng iemand mee met kennis van zaken

Neem tijdens kijkdagen mensen mee die je kunnen helpen. Mensen die scherp zijn op (bouw)gebreken. Vraag of je mensen mag meenemen die een inmeting voor bijvoorbeeld de vloeren, raambekleding of muren moeten doen. Hierdoor krijg je sneller overzicht van de daadwerkelijke kosten. Je kan de budgetplanning hierop aanpassen. Ook scheelt het later tijd. De bedrijven kunnen hierdoor sneller aan de slag, omdat ze alles al hebben opgemeten. Neem tijdens de vooroplevering iemand mee die een bouwkundige achtergrond heeft. Schakel desnoods een deskundige in van bijvoorbeeld ‘ Vereniging Eigen huis’. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Deze deskundigen zijn gewend om op gebreken te letten en kunnen voor jou onderhandelen.
Heel veel succes met alle keuzes. En vergeet vooral niet te genieten van deze leuke en spannende tijd!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *