Tuin pergola DIY

blank

Vakantie sfeer in eigen land

Vanwege Corona én onze pup Nelli hebben we besloten om deze zomer niet op vakantie te gaan. En waarom zouden we? We hebben een prachttuin! De jongens zijn wel een drietal nachtjes gaan kamperen, maar dat was het dan ook. Onze tuin ligt pal op het zuiden. Hierdoor hebben we weinig schaduw. Wij hebben naast ons huis nog een stuk zijtuin, ‘Onze noordpool’ , noemen we dit gekscherend. Op dit stuk kan erg veel wind staan. Het is er vaak niet zo lekker om te kunnen zitten.

Mijn 36ste verjaardag feestje stond op de planning. Het zou die zaterdag verschrikkelijk heet worden. Aan onze achtergevel hebben wij een zonnescherm hangen. Dit is op hete dagen als deze niet genoeg om ons te beschermen. Ik heb mijn verjaardag bewust klein gehouden, alleen onze eigen gezinnen. Gezien Corona en het aantal risico gevallen in onze families hebben we daar rekening mee gehouden.

‘Op zoek naar de juiste inspiratie’.

Toen Anne en ik een lijstje aan het maken over onze droomwoning kwam een grotere tuin ook aan bod. Dat we zo’n grote tuin zouden krijgen hadden we nooit durven dromen. We fantaseerden over een zijtuin, waar een pergola kwam te staan en lekker gegeten kon worden. De pergola wilden we laten begroeien met groen en decoreren met lampjes. Alle tuin dromen zijn uitgekomen. Alleen de blauwe regen heeft nog tijd nodig om over de pergola te groeien. Dus ik moest snel een oplossing bedenken. Voor diegene die me kennen weten dat ik uren op Pinterest en Instagram, kan kijken. Op zoek naar de juiste inspiratie. Anne is meer van even snel wat uitzoeken. Niet denken maar doen.

De tijd drong

Ik moest echt wat bedenken. We kregen van onze vrienden het advies om er rolgordijntjes aan de pergola vast te maken. Zo konden we schaduw creëren. Het idee was leuk, maar het kon nog beter.Ik ben gaan zoeken naar iets wat van tijdelijke aard kon zijn. Volgend jaar hopen we dat de blauwe regen over de pergola is gegroeid. Ik hou enorm van gezelligheid en ben gevoelig voor sfeer. Ik besloot om een linnen achtige stof op te zoeken. Liefste een beetje budget proof, want het zou maar een jaartje hangen. Ik kwam al snel op de site van de Kwantum uit. Uiteindelijk vond ik een goede stof die me geschikt leek.

Ik heb ter plekke de hele rol gekocht en heb daarna Anne aan het werk gezet. We hebben de banen stof tussen de balken van de pergola geweven. Hierdoor ontstaat er een soort harmonica doek. We besloten om het doek bovenop de balken vast te zetten, omdat het door de wind kon schuiven. In mijn geval zijn mijn ideetjes leuker in mijn hoofd dan in werkelijkheid. In dít geval vind ik het erg leuk uitgepakt. Het geeft me een echt vakantiesfeertje. Bovendien hebben we mijn verjaardag lekker in de schaduw kunnen vieren. Ik ben enorm blij hoe mijn eerste DIY is uitgepakt.

blank

Hoe pak je deze tuin DIY nou aan?
 • Meet je pergola/overkapping waar deze stof over heen komt. Ik heb deze meters verdubbeld om genoeg stof te hebben. Het is vervelend als je er gaande weg achter komt dat je net te weinig hebt.
 • Ik heb de stof in twee brede banen laten knippen. De banen waren maximaal 1.53m breed. Net zo breed als mijn lengte, hoe grappig is dat.
 • Drapeer de stof over de pergola. Wij kozen ervoor om de stof ’te weven’ rondom de balken. Hierdoor ontstaat de leuke vakantiesfeer.
 • Zet de stof vast. Wij hebben de stof aan de bovenkant van de pergola vastgespijkerd. De stof gleed steeds weg, waardoor de stukken tussen de balken ongelijk werden.
 • Decoreer en werk af. Bind de losse stukken bij elkaar of laat ze los hangen. Precies zoals jij het leuk vind.

Tip: De stof die wij hebben gebruikt is van de Kwantum. Wij hebben gekozen voor de stof ‘Inez naturel’. Deze kost 5 euro per meter. Inmiddels hebben we de stof eraf gehaald, zodat we er volgende zomer weer gebruik van kunnen maken.

Dit is de link naar de stof Inez

blank

 

 

Recommended Posts

4 Comments

 1. blank

  Wat leuk om te lezen! 🥰 En echt een mooie eyecatcher in jullie tuin. 😍

  • blank

   Ja leuk hè? We hebben het nu weer even verwijderd in verband met het weer, maar volgend jaar voorjaar gaat het weer op de pergola. Dank je wel voor jouw lieve reactie!

 2. blank

  Heel erg leuk dit!

  • blank

   Dank je wel!Ik ben ook erg blij met hoe het uitgepakt is. Helpt ook super goed tegen de zon.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.