Had ik het maar eerder geweten!

moederschap en heling
Trauma heling voor moeders - voordelen, nadelen & praktische tips

Als ik terugkijk op mijn eigen reis naar traumaheling, vraag ik me vaak af hoe anders het had kunnen zijn als ik er eerder mee was begonnen. Voordat ik moeder werd, had ik geen idee hoeveel onbewuste bagage ik met me meedroeg. Hoewel mijn dochter het grootste geschenk in mijn leven is, besef ik nu dat het starten met traumaheling vóór mijn moederschap me misschien heel wat verlichting had kunnen brengen.

helend moederschap

 
De voordelen van trauma heling voor het moederschap

Traumaheling vóór het moederschap zou me de kans hebben gegeven om met een schonere lei te beginnen. Jezelf helen betekent dat je minder van je onverwerkte pijn en trauma’s doorgeeft aan je kinderen. Wanneer we ons niet bewust zijn van wat we met ons meedragen, kan het zich op subtiele manieren uiten in hoe we opvoeden en reageren op onze kinderen.

Daarnaast zou ik beter voorbereid zijn geweest op de uitdagingen van het moederschap. Traumaheling biedt tools en inzichten die je helpen veerkrachtiger te zijn, emotionele balans te vinden en stress beter te managen – vaardigheden die elke moeder goed kan gebruiken.

 
De nadelen en uitdagingen van trauma heling tijdens het moederschap

Toch, ondanks de voordelen, is er een andere kant van de medaille. Had ik niet de ervaringen gehad die ik nu heb, was ik misschien nooit aan mijn heling begonnen. Mijn dochter heeft mij geconfronteerd met delen van mezelf die ik niet eerder had gezien, en ze heeft me daardoor onbewust richting heling geduwd.

De integratie na traumaheling kan echter behoorlijk pittig zijn wanneer je tegelijkertijd voor een kind zorgt. Het kan voelen alsof je midden in een storm zit, terwijl je probeert rust en veiligheid te bieden aan je gezin. Er zijn momenten geweest waarop ik voelde dat ik tekortschiet, vooral als oude triggers bovenkomen. Het idee dat ik trauma’s doorgeef, voelt soms zwaar. Maar dit bewustzijn heeft me ook de kans gegeven om mezelf én mijn dochter meer bewust en liefdevol te benaderen.

Lina

Praktische tips voor moeders tijdens trauma heling

Voor moeders die ook bezig zijn met traumaheling, of die net als ik achteraf denken “Had ik maar eerder geweten…”, zijn er een paar dingen die kunnen helpen:

1. Geef jezelf de ruimte voor rust
Zoek momenten van rust, hoe klein ze ook zijn. Of het nu tijdens het middagslaapje van je kind is of een paar minuten voor jezelf in de ochtend. Rust is essentieel om te verwerken en te integreren.

2. Wees mild voor jezelf
Het helen van trauma’s is geen lineair proces. Verwacht niet dat je alles meteen perfect doet, als moeder én als individu. Er zullen moeilijke momenten zijn, maar die horen erbij.

3. Vraag om hulp
Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag steun aan je partner, familie, vrienden of een therapeut. Zelfs kleine dingen, zoals een oppas regelen, kunnen je helpen om tijd voor jezelf te vinden.

4. Gebruik ademhalingsoefeningen 
Simpele ademhalingsoefeningen kunnen helpen om snel terug in je lichaam te komen en stress te verminderen, vooral wanneer je je overweldigd voelt. Hier vind je mijn favoriete oefening.

5. Bewustwording van wat je doorgeeft
Het belangrijkste wat je je kinderen kunt geven, is jezelf bewust worden van wat je hen doorgeeft. Door bewust aan jezelf te werken, geef je hen het voorbeeld dat heling mogelijk is. Dit geeft hen de ruimte om zichzelf ook te helen, nu of later in hun leven.

 

Hoewel ik soms denk

“Had ik maar eerder geweten”, besef ik ook dat mijn reis precies verloopt zoals hij moet. Zonder mijn dochter had ik de lessen die ik nu meedraag misschien niet gehad. Moederschap en traumaheling gaan hand in hand, en hoewel het soms zwaar kan zijn, is het ook de grootste kans om generaties van onbewuste patronen te doorbreken.

Wil je meer lezen over integratie na trauma heling, lees dan dit blog eens.

Heb je vragen of wil je je eigen ervaring delen? Laat gerust een reactie achter – ik hoor graag van je!

Op mijn Instagram pagina deel ik m’n reis rondom trauma heling, moederschap en alles wat me daarom heen bezig houd.

Liefs,

Thilata

7 manieren om te integreren

7 manieren om te integreren
Waarom integratie na een healing sessie essentieel is voor echte verandering.  

Wanneer je een helingsessie ondergaat, zoals een trauma release, energiewerk of een diep therapeutisch proces, voelt het vaak alsof je een enorme stap hebt gezet. De sleutel tot blijvende verandering ligt in wat daarna komt. Oftewel de integratie.

Dit is waar de heling echt vorm krijgt.

Waar je nieuwe inzichten en vrijgekomen energie een plek vinden in je dagelijkse leven. Vanuit mijn perspectief is integratie essentieel. Het vraagt dus om tijd en rust om alles op een dieper niveau te laten bezinken.

Waarom integratie belangrijk is.

Tijdens een sessie worden er vaak diepe emoties, overtuigingen en energieblokkades losgemaakt. Je ervaart misschien zowel een gevoel van opluchting als verlichting, maar zonder integratie kan deze bevrijding tijdelijk blijven.

Integratie is het proces waarbij je de tijd neemt. Met als doel om bewust te reflecteren op wat er tijdens de sessie is gebeurd. Zodat je dit kan toepassen in je dagelijkse leven. Het is de ruimte die je creëert om de nieuwe energie en inzichten te verankeren en daarmee vervolgens langdurige veranderingen mogelijk te maken.

Als je geen ruimte geeft aan integratie, loop je het risico dat je terugvalt in oude patronen en dat de heling niet volledig doorzet. Het is net als met sporten: je kunt één keer intens trainen, maar als je daarna geen routine opbouwt, zul je geen blijvende resultaten zien. Kortom integratie is het opbouwen van die routine voor je heling.

Het belang van rust.

In de afgelopen jaren heb ik diverse sessies aan energetisch -, lichaams- en therapeutisch werk gedaan. Al met al heb ik gemerkt dat rust van onschatbare waarde is in mijn integratieproces. Daarnaast heb ik, vanuit Human Design, het 6/2-profiel. Dit profiel staat voor een diepe wijsheid. En daarnaast ook voor een behoefte aan introspectie en tijd om ervaringen te laten rijpen. Voor mij betekent dat dat ik na elke sessie niet direct weer “aan” ga, maar ruimte schep voor verschillende vormen van rust. Alleen op die manier kan ik werkelijk verwerken wat er is gebeurd en de heling diep verankeren in mijn systeem.

Ik wil je eens meenemen in de verschillende vormen van rust die voor mij essentieel zijn in dit proces:

  1. Emotionele Rust

Na een sessie kunnen er veel emoties opkomen. Dit vraagt om tijd om die emoties te voelen en te verwerken zonder oordeel. Emotionele rust betekent dat je jezelf toestemming geeft om stil te staan bij wat je voelt, zonder dat je direct actie hoeft te ondernemen. Een manier waarop ik dit doe, is door in mijn journal te schrijven. Dit helpt me om inzicht te krijgen in mijn emoties en patronen. In mijn Instagram post vind je diverse rust voorbeelden die voor mij werken.

  1. Creatieve Rust

Creatieve rust betekent dat je jezelf toestaat om creatief te zijn zonder druk of verwachtingen. Dit kan in de vorm van schilderen, tekenen, of zelfs gewoon wat doodling. Creatieve expressie helpt om emoties en energieën die tijdens een sessie zijn vrijgekomen, op een niet-verbale manier te verwerken. Dit helpt mij om nieuwe inzichten en ideeën te laten stromen.

  1. Fysieke Rust

Na een intense sessie kan je lichaam uitgeput zijn. Het verwerken van trauma of emotionele pijn kan fysiek uitputtend zijn. Daarom is fysieke rust enorm belangrijk. Dit betekent dat je je lichaam de kans geeft om te herstellen door voldoende te slapen, te rusten, en je niet te forceren om direct weer in actie te komen. 

Ik zorg altijd dat ik na een sessie tijd heb om een dutje te doen of gewoon te ontspannen met een spijkermat die me helpt om volledig tot rust te komen. Ik heb zelf een duur merk, maar ik heb diverse matten geprobeerd en deze is net zo goed en fijn. 

spijkermat en koptelefoon

  1. Mentale Rust

Onze geest kan soms overuren maken na een sessie. Mentale rust betekent dat je jezelf toestaat om even los te komen van al het denken en analyseren. Dit kan door bijvoorbeeld te mediteren of simpelweg in stilte te zijn. 

  1. Sociale Rust

Het kan zijn dat je na een sessie de behoefte hebt om je even terug te trekken uit sociale situaties. Dit is normaal en zelfs nodig om de energie van anderen niet direct weer in je op te nemen. Sociale rust betekent dat je even pauzeert van interacties en jezelf de ruimte geeft om alleen te zijn.

Een fijne manier om sociale rust te ervaren is door je telefoon uit te zetten en jezelf op te laden in een rustige omgeving. Deze noise-cancelling koptelefoon helpt me om in stilte te zijn, zelfs in drukke omgevingen.

  1. Sensorische Rust

Na een sessie kunnen je zintuigen overprikkeld zijn. Sensorische rust houdt in dat je jezelf beschermt tegen overmatige prikkels, zoals fel licht, harde geluiden of drukke omgevingen. Dit kan door zachte muziek te luisteren, in een verduisterde kamer te zijn, of gewoon in stilte te zitten.

Ik gebruik diverse diffusers van Young Living om een rustgevende sfeer te creëren met kalmerende geuren die helpen bij sensorische rust.

  1. Spirituele Rust

Spirituele rust houdt in dat je verbinding maakt met iets groters dan jezelf, zonder dat je daarbij actie hoeft te ondernemen. Dit kan door meditatie, gebed, of simpelweg te reflecteren op je plaats in het universum. Het gaat om het loslaten van de controle en vertrouwen op het grotere geheel.

Een manier waarop ik spirituele rust bevorder is door een kopje cacao te drinken of stenen uit mijn favoriete winkel (het Lichtpuntje in Brabant) bij me te dragen die me helpen om mijn energie te zuiveren en mezelf in balans te brengen.

Integratie Is de Sleutel

Of je nu een intensieve trauma release hebt ondergaan of een diep helende sessie, integratie is essentieel voor blijvende verandering. Het gaat niet alleen om wat je tijdens de sessie ervaart, maar om hoe je daarna ruimte maakt voor rust, reflectie en herstel. Vanuit mijn ervaring met een 6/2 Human Design profiel is rust op al deze niveaus een cruciale stap om de heling echt te laten landen.

Als je benieuwd bent naar de producten die mij helpen bij mijn integratieproces, kun je via de linkjes in dit blog direct meer informatie vinden. Laat me ook weten hoe jij na een sessie integreert – ik hoor graag jouw ervaringen!

In dit blog maak ik gebruik van Bol.com affliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via deze links iets koopt , zonder extra kosten voor jou.

Must-reads voor trauma, zelfheling en groei!

mijn favo must-reads voor heling en groei

Trauma, zelfheling en groei zijn onderwerpen die voor veel mensen zwaar aanvoelen. De gedachte om eraan te beginnen kan beangstigend zijn. Misschien voel je je overweldigd, onzeker of weet je simpelweg niet waar je moet beginnen. Toch is de eerste stap naar herstel vaak simpel: bewustwording.

Maar hoe pak je dat precies aan, als je geen idee hebt waar te starten?

Een van mijn beste manieren om te beginnen met het verwerken van je eigen trauma is door je te verdiepen in wat trauma eigenlijk is. Dit hielp mezelf en mijn ervaringen beter te begrijpen, en mij al een aantal tools geef om aan mijn herstel te werken. Boeken kunnen hierin een prachtige bron van kennis en steun zijn. Ze bieden vaak inzichten en strategieën die je kunnen helpen om stap voor stap aan je eigen genezing te beginnen.

Hier zijn enkele boeken die je kunnen helpen om meer te leren over trauma en de weg naar herstel.

Deze boeken zijn door mij als waardevol ervaren en kunnen een gids voor je zijn in het proces van het begrijpen en verwerken van je eigen ervaringen.

Als een van deze boeken je aanspreekt, kun je ze makkelijk bestellen via de affiliate links, door op de roze titels de boeken te drukken. Elk boek is zorgvuldig door mij gekozen om je te helpen op jouw reis naar zelfheling en groei. Ik zou het onwijs leuk vinden als je via mijn linkjes besteld. 

Mijn favoriete must – reads: 

Dit boek legt de basis voor wat trauma is en hoe het je leven beïnvloedt. Het geeft je praktische handvatten om je eigen patronen te herkennen en laat zien hoe je stap voor stap kunt beginnen met het helingsproces.

Boek Trauma, je bent gek als je het niet hebt

Dit boek moest ik hebben, het thema niet goed genoeg zijn komt veelvuldig in m’n leven voor. Het boek gaat over dochters die een relatie hebben met een emotionele afwezige en/of narcistische moeder. Eén boek met prachtige inzichten en wederom leest deze zo weg. 

must-reads over zelfheling en groei 

Ik ben onlangs begonnen in dit prachtige boek. Een prachtig boek wat uitlegt wat de gevolgen in ons huidige fysieke – emotionele – psychische leven kunnen zijn, wanneer je ‘oud’ trauma/spanningen en stress niet verwerkt hebt. Alleen de titel al is mijn levensthema, vandaar dat dit boek op m’n must-reads moest komen te staan. 

Bestaansrecht

Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen. Het leest makkelijk weg. Je leert erg veel over jezelf, angsten, zelfliefde en acceptatie. Je kan zelfs op haar website praktische en aanvullende oefeningen tdoen. Ik heb het boek meerdere keren gelezen en haal er elke keer andere inzichten uit. 

Wat ik eerder had willen weten

Het lezen van deze boeken kan je helpen om je eigen trauma’s beter te begrijpen en biedt je een veilige manier om jezelf voor te bereiden op de helende reis die voor je ligt. Ze zijn geschreven door experts die hun kennis op een toegankelijke manier delen en je laten zien dat je niet alleen bent in dit proces. Mocht je wat meer willen weten over de integratie na heling, kijk dan eens op dit blog

Laat me weten welk boek jouw favoriet is, of welke boeken jou hebben geholpen op jouw pad! Reageer hieronder of stuur me een berichtje – ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Liefs,

 

Thilata