7 manieren om te integreren

7 manieren om te integreren
Waarom integratie na een healing sessie essentieel is voor echte verandering.  

Wanneer je een helingsessie ondergaat, zoals een trauma release, energiewerk of een diep therapeutisch proces, voelt het vaak alsof je een enorme stap hebt gezet. De sleutel tot blijvende verandering ligt in wat daarna komt. Oftewel de integratie.

Dit is waar de heling echt vorm krijgt.

Waar je nieuwe inzichten en vrijgekomen energie een plek vinden in je dagelijkse leven. Vanuit mijn perspectief is integratie essentieel. Het vraagt dus om tijd en rust om alles op een dieper niveau te laten bezinken.

Waarom integratie belangrijk is.

Tijdens een sessie worden er vaak diepe emoties, overtuigingen en energieblokkades losgemaakt. Je ervaart misschien zowel een gevoel van opluchting als verlichting, maar zonder integratie kan deze bevrijding tijdelijk blijven.

Integratie is het proces waarbij je de tijd neemt. Met als doel om bewust te reflecteren op wat er tijdens de sessie is gebeurd. Zodat je dit kan toepassen in je dagelijkse leven. Het is de ruimte die je creëert om de nieuwe energie en inzichten te verankeren en daarmee vervolgens langdurige veranderingen mogelijk te maken.

Als je geen ruimte geeft aan integratie, loop je het risico dat je terugvalt in oude patronen en dat de heling niet volledig doorzet. Het is net als met sporten: je kunt één keer intens trainen, maar als je daarna geen routine opbouwt, zul je geen blijvende resultaten zien. Kortom integratie is het opbouwen van die routine voor je heling.

Het belang van rust.

In de afgelopen jaren heb ik diverse sessies aan energetisch -, lichaams- en therapeutisch werk gedaan. Al met al heb ik gemerkt dat rust van onschatbare waarde is in mijn integratieproces. Daarnaast heb ik, vanuit Human Design, het 6/2-profiel. Dit profiel staat voor een diepe wijsheid. En daarnaast ook voor een behoefte aan introspectie en tijd om ervaringen te laten rijpen. Voor mij betekent dat dat ik na elke sessie niet direct weer “aan” ga, maar ruimte schep voor verschillende vormen van rust. Alleen op die manier kan ik werkelijk verwerken wat er is gebeurd en de heling diep verankeren in mijn systeem.

Ik wil je eens meenemen in de verschillende vormen van rust die voor mij essentieel zijn in dit proces:

  1. Emotionele Rust

Na een sessie kunnen er veel emoties opkomen. Dit vraagt om tijd om die emoties te voelen en te verwerken zonder oordeel. Emotionele rust betekent dat je jezelf toestemming geeft om stil te staan bij wat je voelt, zonder dat je direct actie hoeft te ondernemen. Een manier waarop ik dit doe, is door in mijn journal te schrijven. Dit helpt me om inzicht te krijgen in mijn emoties en patronen. In mijn Instagram post vind je diverse rust voorbeelden die voor mij werken.

  1. Creatieve Rust

Creatieve rust betekent dat je jezelf toestaat om creatief te zijn zonder druk of verwachtingen. Dit kan in de vorm van schilderen, tekenen, of zelfs gewoon wat doodling. Creatieve expressie helpt om emoties en energieën die tijdens een sessie zijn vrijgekomen, op een niet-verbale manier te verwerken. Dit helpt mij om nieuwe inzichten en ideeën te laten stromen.

  1. Fysieke Rust

Na een intense sessie kan je lichaam uitgeput zijn. Het verwerken van trauma of emotionele pijn kan fysiek uitputtend zijn. Daarom is fysieke rust enorm belangrijk. Dit betekent dat je je lichaam de kans geeft om te herstellen door voldoende te slapen, te rusten, en je niet te forceren om direct weer in actie te komen. 

Ik zorg altijd dat ik na een sessie tijd heb om een dutje te doen of gewoon te ontspannen met een spijkermat die me helpt om volledig tot rust te komen. Ik heb zelf een duur merk, maar ik heb diverse matten geprobeerd en deze is net zo goed en fijn. 

spijkermat en koptelefoon

  1. Mentale Rust

Onze geest kan soms overuren maken na een sessie. Mentale rust betekent dat je jezelf toestaat om even los te komen van al het denken en analyseren. Dit kan door bijvoorbeeld te mediteren of simpelweg in stilte te zijn. 

  1. Sociale Rust

Het kan zijn dat je na een sessie de behoefte hebt om je even terug te trekken uit sociale situaties. Dit is normaal en zelfs nodig om de energie van anderen niet direct weer in je op te nemen. Sociale rust betekent dat je even pauzeert van interacties en jezelf de ruimte geeft om alleen te zijn.

Een fijne manier om sociale rust te ervaren is door je telefoon uit te zetten en jezelf op te laden in een rustige omgeving. Deze noise-cancelling koptelefoon helpt me om in stilte te zijn, zelfs in drukke omgevingen.

  1. Sensorische Rust

Na een sessie kunnen je zintuigen overprikkeld zijn. Sensorische rust houdt in dat je jezelf beschermt tegen overmatige prikkels, zoals fel licht, harde geluiden of drukke omgevingen. Dit kan door zachte muziek te luisteren, in een verduisterde kamer te zijn, of gewoon in stilte te zitten.

Ik gebruik diverse diffusers van Young Living om een rustgevende sfeer te creëren met kalmerende geuren die helpen bij sensorische rust.

  1. Spirituele Rust

Spirituele rust houdt in dat je verbinding maakt met iets groters dan jezelf, zonder dat je daarbij actie hoeft te ondernemen. Dit kan door meditatie, gebed, of simpelweg te reflecteren op je plaats in het universum. Het gaat om het loslaten van de controle en vertrouwen op het grotere geheel.

Een manier waarop ik spirituele rust bevorder is door een kopje cacao te drinken of stenen uit mijn favoriete winkel (het Lichtpuntje in Brabant) bij me te dragen die me helpen om mijn energie te zuiveren en mezelf in balans te brengen.

Integratie Is de Sleutel

Of je nu een intensieve trauma release hebt ondergaan of een diep helende sessie, integratie is essentieel voor blijvende verandering. Het gaat niet alleen om wat je tijdens de sessie ervaart, maar om hoe je daarna ruimte maakt voor rust, reflectie en herstel. Vanuit mijn ervaring met een 6/2 Human Design profiel is rust op al deze niveaus een cruciale stap om de heling echt te laten landen.

Als je benieuwd bent naar de producten die mij helpen bij mijn integratieproces, kun je via de linkjes in dit blog direct meer informatie vinden. Laat me ook weten hoe jij na een sessie integreert – ik hoor graag jouw ervaringen!

In dit blog maak ik gebruik van Bol.com affliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via deze links iets koopt , zonder extra kosten voor jou.

Recommended Posts